Успех! Извадиха закъсалия американец от дълбоката турска пещера

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч.

Успех! Извадиха закъсалия американец от дълбоката турска пещера | StandartNews.com

Най-накрая спасители извадиха от третата по дълбочина пещера в Турция тежко болния американски спелеолог Марк Дики, който е бе в капан повече от седмица, съобщи Спелеоложката федерация на Турция, цитирана от ДПА.

Дики е член на международен изследователски екип, проучващ пещерата Морджа в Южна Турция. На 2 септември е получил кръвоизлив в стомаха, докато се е намирал на дълбочина 1250 метра.

Американският учен бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч. местно време (също и българско).

"По този начин частта от операцията за спасяване от пещерата приключи успешно. Поздравяваме всички, които са допринесли за това", се казва в съобщението Спелеоложката федерация на Турция. 

В акцията за спасяването на американския спелеолог участваха турски и международни екипи, сред които общо 19 български спасители.

Европейската асоциация за пещерно спасяване съобщи, че мъжът е бил изнесен на носилка и след медицински преглед ще бъде прехвърлен в болница.

Много спасители са останали в пещерата, за да изнесат "значителни количества" въжета и оборудване, използвани по време на операцията.

Европейската асоциация изрази "огромна благодарност на многото пещерни спасители от седем различни държави, които допринесоха за успеха на тази спасителна операция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай