Ускоряват процеса за мир в Сирия

Ускоряват процеса за мир в Сирия | StandartNews.com

На 1 януари ще има преговори между правителството и опозицията, решиха във Виена

Преговори между сирийското правителство и опозицията на 1 януари, изготвяне на нова конституция до 6 месеца и провеждане на свободни и честни избори до 1,5 г. На тези стъпки се съгласиха участниците в срещата във Виена, посветена на сирийския конфликт, за да се ускори процесът на мир в страната. Това обяви след разговорите държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс и АП. На срещата присъстваха още външните министри на Русия и Германия - Сергей Лавров и Франк-Валтер Щанмайер, и дипломати от още над 10 страни, включително от Иран и Саудитска Арабия.

Кери добави, че петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са се договорили да се приеме резолюция с призив за прекратяване на огъня в Сирия. Още обаче няма съгласие за кои воюващи в страната групировки да важи то. От това примирие със сигурност са изключени "Ислямска държава", "Джебхат ан нусра" и други терористични групи, заяви Кери, цитиран от ТАСС. На този етап няма съгласие за бъдещето на сирийския президент Башар Асад, отбеляза също така дипломат номер 1 на САЩ. "Все още имаме разногласия по този въпрос", добави Кери.

Лавров посочи, че Русия би искала до 6 месеца да има преходно правителство, договорено между Дамаск и опозицията. След това трябва да започне подготовката на нова конституция. Лавров коментира, че в света расте осъзнаването на необходимостта от създаване на антирерористична коалиция и атентатите в Париж от петък убедили и последните скептици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай