US самолетоносач в Персийския залив

US самолетоносач в Персийския залив | StandartNews.com

Иракската армия готви щурм, 12 убити при атентат в Багдад

Настъплението на терористите от "Ислямска държава в Ирак и Левант" към иракската столица Багдад в неделя бе овладяно от иракските сили, подпомогнати от доброволци шиити и кюрдски милиции, съобщи Би Би Си. Армията на Ирак си върна контрола над няколко града и готвеше контраофанзива за връщането на стратегическите Тикрит и Мосул, които до в неделя все още бяха под контрола на терористите. Междувременно САЩ изпратиха самолетоносач в Персийския залив във връзка със сложната ситуация, докато Багдад бе ударен от нов самоубийствен атентат.

Иракските власти си върнаха позициите в няколко града северно от Багдад. Ожесточени сблъсъци имаше за контрола на Тал Афар, западно от Мосул, като някои райони бяха обстрелвани със снаряди. Очевидци разказват, че сблъсъците били между местните военни и терористи, опитващи се да превземат града. Джихадистите стреляли с ракети, откраднати от иракски войници. Град Ишак бе освободен от иракските власти, които намерили в него овъглените тела на 12 местни полицаи. В събота в Мосул пък джихадистите са екзекутирали 12 духовници, отказали да им се закълнат във вярност. Според телевизия "Ал Маядин" шейховете са били разстреляни пред една от джамиите в града. Среднощни сблъсъци имаше и за град Джалаула, където погрешка правителствен хеликоптер уби седем кюрдски бойци. Междувременно в Самара иракската армия събираше подкрепления и готвеше щурм към Тикрит.

Заради напрегнатата ситуация в Ирак САЩ обявиха, че изпращат в Персийския залив самолетоносача "Джордж Буш", придружен от още два бойни кораба. Сухопътни войски на иракска територия обаче няма да бъдат изпращани.
В същото време Багдад стана мишена на пореден самоубийствен атентат. Камикадзе с колан от експлозиви се взриви в гробница на основател на суфистки орден, живял през Средновековието. Загинаха най-малко 12 души, а 28 бяха ранени. Иракските власти подозират, че атентатът е дело на терористите от ИДИЛ.

Джихадистите се хвалят с масови кланета

Терористите от "Ислямска държава в Ирак и Левант" се похвалиха с масовото убийство на десетки иракски войници, заловени през последните дни, съобщава в. "Дейли мейл".

Поредица от снимки от зверствата са били публикувани в ислямистки сайт. На тях се вижда как терористите товарят на камиони десетки пленници. След това ги водят в пустинята и ги застрелват. На снимките се виждат и окървавени тела. Иракските власти потвърдиха автентичността на кадрите и обявиха, че имат информация за подобен случай.

Британски репортер, добрал се до превзетия Мосул, пък разказва как джихадисти изнасилват наред местни жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай