US медиите отказаха да покажат карикатурите, предизвикали атентата

US медиите отказаха да покажат карикатурите, предизвикали атентата | StandartNews.com

Вашингтон. Медиите в САЩ масово отказаха да покажат карикатурите с пророка Мохамед, които станаха повод за терористичния акт срещу сатиричния френски седмичник "Шарли ебдо", при който загинаха 12 души.

Прави впечатление, че онлайн издания като "Дейли Бийст" и "Слейт" публикуваха карикатурите, но точно водещи медии като "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл", "Ройтерс" и "Асошиейтед прес" отказаха. Някои от тях мотивираха решението си с факта, че това противоречи на редакционните им правила да не се разпространяват изображения, които може да наранят религиозните чувства на вярващи.

"След внимателно обмисляне редакторите на "Ню Йоркс таймс" решиха, че като разкажем какво има на карикатурите, читателите ни ще получат достатъчно информация, за да разберат контекста на днешните събития", заяви говорителката на компанията Даниел Роуейдс Хей.

По информация на "Ройтерс" Бил Баримоу, редактор във "Филаделфия инкуайърър", е посочила, че "при никакви обстоятелства няма да публикуваме карикатурите, защото е по-добре да ги опишем, отколкото да обидим милиони мюсюлмани".

От "Асошиейтед прес" пък се позоваха на "дългогодишната си политика да се въздържат от провокативни изображения", каза за "Ройтерс" говорителят на агенцията Пол Колфорд. Снимката от 2012 г. с убития в сряда главен карикатурист Стефан Шарбоние-Шарб бе показана така, че да се вижда той, но не и какво има на страницата на седмичника, който той държи.

Множество вярващи мюсюлмани считат за богохулство да се правят изображения на пророка Мохамед и светците. Войнстващите ислямисти неведнъж са предупреждавали "Шарли ебдо", че ще си плати за карикатурите.

"Уолстрийт джърнъл" пусна част от карикатурите, включително осмиващите религията и исляма, но не посмя да публикува и тези с Мохамед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай