US войски напускат Афганистан, Тръмп остана без военен министър

Джим Матис напуска заради разногласия с президента

US войски напускат Афганистан, Тръмп остана без военен министър | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегля значителен брой войници от Афганистан, съобщи АФП, позовавайки се на анонимен засега американски представител. "Решението е взето. Ще има значително оттегляне", заявява цитираният източник.  Новината идва само ден след като Тръмп обяви изтегляне от Сирия. Действията му бяха посрещнати от опонентите му с вълна от критики. Огромна грешка и изненада за съюзниците - това са сред най-честите коментари на решението, което, според американски медии, е взето в разрез с препоръките на политическите и военните съветници в Белия дом.

Още вчера се заговори и за вероятно оттегляне от Афганистан. Още повече, че Доналд Тръмп е изразявал подобни намерения с признанието, че инстинктът му диктува да напусне този фронт, защото той вече е "загубена кауза".

В знак на протест срещу действията на президента оставка подаде американският министър на отбраната. Преди броени часове Джим Матис посочи в официално писмо, че напуска правителството заради разногласия с Доналд Тръмп.

"Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", пише бившият генерал от морската пехота, ден след като Тръмп обяви предстоящо изтегляне на американските военни от Сирия - нещо, за което Матис беше категорично против, отбелязва Франс прес.

Срокът ми на тази длъжност приключва на 28 февруари 2019 г., което ще даде достатъчно време за издигане на нов кандидат за нея и за утвърждаването му, посочва в писмото Матис, цитиран от ТАСС. Смятам, че трябва да подхождаме твърдо и недвусмислено към онези страни, чиито стратегически интереси се пресичат все по-напрегнато с нашите, каза Матис, сочейки Китай и Русия.

Разбиранията ми, че към съюзниците трябва да се отнасяме с уважение, като наред с това сме проницателни както по отношение на злонамерените сили, така и на стратегическите съперници, са оформени в резултат на 40-годишният ми опит в тази област. Трябва да направим всичко възможно да развиваме международен ред, който благоприятства максимално нашата сигурност, благосъстояние и ценности, а за да постигнем това, разчитаме на солидарността в нашите съюзи, изтъква Джим Матис.

Преди два месеца Доналд Тръмп намекна, че Матис може да напусне поста и за пръв път си позволи отрицателен коментар за него.

Въпреки това в "Туитър" Тръмп отправи похвали към него. Той отбеляза, че "по време на мандата на Джим е осъществен огромен напредък, особено в покупката на ново оборудване" и добави, че "нов министър на отбраната ще бъде обявен скор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай