"Уолстрийт джърнъл": Меркел постави ултиматум на Путин

"Уолстрийт джърнъл":  Меркел постави ултиматум на Путин | StandartNews.com

Германската канцлерка Ангела Меркел отправила ултиматум към руския президент Владимир Путин да приеме до сряда мирния план, който тя му занесе заедно с френския президент Франсоа Оланд в петък, твърди вестник "Уолстрийт джърнъл". В противен случай тя щяла да подкрепи намерението на САЩ да доставят оръжия на Украйна. Според дипломатически кръгове от Берлин това е своеобразен ултиматум на Меркел към Русия, защото при евентуално отхвърляне на "пътната карта" за примирие, тя е заплашила с нови санкции руски компании и физически лица от страна на ЕС. Утре предстои среща на т.нар. Нормандска четворка в Минск, която да намери изход от кризата в Украйна. Меркел е дала да се разбере, че подобно решение на Путин вероятно ще доведе до отказ от страна на Германия да се противопоставя повече на плановете на САЩ за доставка на смъртоносни оръжия за Киев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви пред радио "Говори Москва", че "никой не може да се обръща към руския президент в ултимативна форма". Песков допълни, че в преговорите между лидерите във формат "Нормандска четворка, "никой не е нарушавал добрия тон и не би могло да бъде различно.

В същото време Путин заяви, че украинската криза е резултат от опитите на САЩ и техните съюзници, които счетоха себе си за победители в Студената война, да налагат навсякъде волята си. Това той каза в писмено интервю за египетския в. "Ал Ахрам" в навечерието на визитата си в Египет. Путин също така за пореден път призова украинските власти да прекратят военната си операция и икономическия натиск срещу самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. "Това е вървене в задънена улица, обречено на голяма катастрофа", смята Путин.

Канцлерката и Обама търсят общ фронт

На среща в Белия дом в понеделник германският канцлер Ангела Меркел се очакваше да представи на президента на САЩ Барак Обама плана на ЕС за прекратяване на сраженията в Украйна.

Меркел пристигна във Вашингтон, след като тя и френският президент Франсоа Оланд обсъдиха проблема с руския държавен глава Владимир Путин. След подновяването на бойните действия в Украйна в САЩ започна дискусия дали да се изпратят оръжия на Киев. Германия е против такъв ход, защото това ще доведе до ескалация на конфликта. Според Ройтерс позицията на Меркел вероятно ще срещне разбиране от Обама. Той обаче е под силен натиск на доминиращата Конгреса на САЩ Републиканска партия, която настоява на Киев да бъде доставено оръжие. Обама е склонен да отхвърли доставките на оръжие за режима в Киев, ако Меркел потвърди позицията си против въоръжаването на Киев, твърди и агенция "Блумбърг". Според неин източник така Обама ще може да се оправдае пред съветниците си и атакуващите го републиканци с мотива, че е длъжен да се придържа към единна стратегия с европейските съюзници.

Вашингтон иска смекчаване на санкциите

Руският президент Владимир Путин трябва да работи с международната общност, ако иска санкциите срещу страната му да бъдат смекчени. Това заяви американският финансов министър Джейкъб Лю. "Ние бихме искали санкциите да бъдат смекчени, защото това ще е най-доброто за икономиката на Европа и за стабилността. За целта обаче Русия трябва да спазва ангажиментите си", каза Лю. Министрите на външните работи на ЕС одобриха вчера нови санкции срещу Русия, но въвеждането им засега е отложено, предаде Ройтерс, позовавайки се на външния министър на Франция Лоран Фабиус. Той посочи, че въвеждането на санкциите ще бъде разгледано следващия понеделник. Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало пък заяви, че ЕС е загубил 21 милиарда евро от санкциите срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай