Уникално! Какво се случва с рублата насред санкциите

От Русия идват все повече положителни финансови новини

Уникално! Какво се случва с рублата насред санкциите | StandartNews.com

Рублата е толкова силна, колкото не е била от години - въпреки санкциите, наложени от Запада. Но валутният курс прикрива проблемите на руската икономика - и може да се окаже фатален за страната, пише Deutsche Welle, цитиран от expert.bg.

От Русия идват все повече положителни финансови новини. Основната лихва е отново на предвоенните нива. Инфлацията е обуздана, рублата бележи 5-годишен връх. Според преценки на The Economist, Русия би могла да постигне излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара. Руската рубла продължава да поскъпва спрямо долара.

Всичко това би могло да създаде впечатлението, че санкциите не се отразяват така, както е очаквал Западът. Но експертите предупреждават да не се правят прибързани заключения. "Централната банка действително се справи професионално с големите трудности след началото на войната", казва професорът по икономика Наталия Субаревич. Но големите предизвикателства пред Русия тепърва предстоят. Вносът спада рязко, хората не купуват.

Руските власти се стараят да изтъкнат тези индикатори, които са им от полза, отбелязва Субаревич. "Да, наистина в продължение на 3 седмици инфлацията беше нулева". Но това се дължи на спадналото търсене от страна на населението. Затова най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, дори имаме дефлация, но това е, защото хората просто са спрели да купуват, обяснява тя.

Субаревич посочва още, че само малцина са успели да предвидят огромния ръст в енергийните цени. "Това доведе до огромен приток на валута в страната, при положение че вносът спадна рязко". Това на свой ред ще е причината за очаквания излишък в търговския баланс от 250 милиарда долара. Санкции ли? Русия има рекордни финансови резерви.

Докато газът и нефтът могат да се изнасят скъпо, заради санкциите Русия не може да внася почти нищо. Т.е. тя взема повече, отколкото може да даде. Така излишъкът в търговския баланс би могъл тази година да е двойно по-висок, отколкото миналата. Но санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки.

​Точно този внос е изключително необходим. В машиностроенето, в транспорта или в енергетиката липсват компоненти и резервни части. Производството е в застой, икономиката стагнира. Русия има остаряла икономика, не създава нови стоки.

Наскоро "Газпром" обоснова свиването на газовите доставки за Германия с недостига на резервни части. Съгласно упреците на руския газов концерн, Siemens не е изпратил обратно в Русия ремонтирана в чужбина компресорна инсталация. От германския индустриален гигант посоч​ват, че не могат да доставят инсталацията заради санкциите. 

Към всичко това се добавя фактът, че много руснаци всъщност са безработни - макар на хартия да продължават да получават част от заплащането си. Това не се отразява от статистиката. Има все по-малко работа и все повече бедни в Русия.

Така в крайна сметка силната рубла може да даде фатално отражение на "шампионката по износа" Русия. Тъй като тя го оскъпява. Освен това фактически рублата не е конвертируема, казва икономистката.

Икономистът Сергей Суверов също предупреждава, че курсът на рублата не е обусловен пазарно. Според него стойността на руската валута е напълно откъсната от икономическата ситуация. Руската централна банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт тази година би могъл да спадне с 10%, а стойността на рублата би трябвало да е зависима от него.

Експертът не би могъл да каже каква е реалната стойност на рублата. Ясно е само едно: ако рублата не бе толкова силна, инфлацията би била двойно по-висока - 30-40 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай