Уникална ракета за Марс излетя в Космоса и прави нещо невиждано

“Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита

Уникална ракета за Марс излетя в Космоса и прави нещо невиждано | StandartNews.com

Днес SpaceX постигна важен успех, като постигна успешен изпитателен полет на своята ракета за многократна употреба Starship.

След два предишни опита, завършили с различно ниво на успех, при третия си полет гигантската ракета изпълни целите на изпитателния полет, предаде Актуално и БТА.

Изстрелването се състоя малко преди 15:30 ч. българско време и бе излъчено на живо в канала на SpaceX в X (бившия Twitter) и в сайта на компанията. Няколко минути след старта, първата степен Super Heavy се приводни по план в Атлантическия океан. От своя страна, космическият кораб Starship продължава орбиталния си полет, който включва важни тестове.

Сред тях първото по рода си рестартиране на двигател Raptor в космоса. Това е ключова стъпка за бъдещи пилотирани мисии, тъй като позволява на ракетата да извършва маневри и корекции на курса по време на междупланетни пътувания.

Планът на мисията включва и изпитание на врата за извеждане на полезен товар, което ще позволи на Starship да доставя сателити и други обекти в орбита след завършване на тестовата фаза. Друга амбициозна цел на изпитателния полет е тестовото прехвърляне на гориво в космоса. Това е критична технология за бъдещи мисии до Луната и Марс, тъй като позволява на Starship да се зарежда с гориво в орбитата на Земята преди да поеме към Червената планета.

Днешната мисия е голям успех за космическата система Starship, която има потенциала да революционизира достъпа до космоса чрез значително намаляване на разходите. Успехът на този полет е и ключова победа за програмата “Артемида” (Artemis) на НАСА, която планира да използва Starship за изпращане на астронавти на Луната през следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
hia
преди 1 месец

Mai imate greshka. Neuspeshno izpitanie.

Откажи