Унгария регистрира рекорден брой заразени за ден

Почти половината от потвърдените случаи са в столицата

Унгария регистрира рекорден брой заразени за ден | StandartNews.com

Потвърдените случаи на коронавируса в Унгария са се увеличили с 210, което е най-големият ръст за денонощие от появата на заразата. Общият брой на заразените в страната достигна 1190, предаде Ройтерс.

Правителството на премиера Виктор Орбан удължи националната карантина без да постави краен срок, с цел да забави разпространението на Covid-19. Тойи призова гражданите да спазват заповедите въпреки празниците за католическия Великден.

Кризата представлява най-голямото предизвикателство за Орбан, който управлява над 10 години. Неговият отговор на епидемията – да управлява с укази за неопределено време вече предизвика критиките на Европейския съюз.

Данните на правителството сочат, че досега от коронавируса в Унгария са починали 77 души.

Сред обявените днес новозаразени са и 151 души в дом за възрастни хора в Будапеща, 7 от които са починали.

Унгарското правителство посочва, че броят на случаите на Covid-19 в дома за възрастни хора, който е с капацитет над 500 души, може да се увеличи, тъй като лабораторните тестове продължават.

Почти половината от потвърдените случаи са в столицата Будапеща.

Правителството призова хората да спазват ограниченията за придвижване в празничния уикенд.

В последните дни топлото пролетно време провокира унгарците да търсят разтуха в паркове, градини, заради което кметове и общински съвети ги призоваха да стоят далеч от тях. В редица райони местните власти предприеха свои мерки, които ограничават достъпа до такива обекти, включително затваряне на паркингите около тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай