Унгария пак ще блокира комисията Украйна-НАТО

Будапеща използва това за инструмент в борбата за правата на унгарската общност в Украйна...

Унгария пак ще блокира комисията Украйна-НАТО | StandartNews.com

Будапеща ще блокира и занапред дейността на Комисията Украйна-НАТО, използвайки това за инструмент в борбата за правата на унгарската общност в съседната страна. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след заседанията от първия ден на министерската среща на НАТО в Брюксел, предаде ТАСС.

По думите на висшия дипломат Унгария ще блокира работата на комисията, "докато Украйна не спре системно да нарушава човешките права на унгарската общност". "Подложени сме на силен натиск, за да отстъпим от тази позиция. Ако се предадем, няма да имаме никакви други ресурси, за да участваме в живота на унгарската общност", цитира думи на Сиярто украинската агенция УНИАН.

Министърът изтъкна, че защитата на малцинствените права е неотделима от проблемите на сигурността и стабилността. Унгария може да не използва "правото си на вето, ако украниците направят необходимите стъпки за възстановяване на правата на унгарската общност, живееща на тяхна територия, както предвиждат двустранните споразумения и международното право. Топката е в полето на Украйна", добави Сиярто.

ТАСС припомня изострянето в унгарско-украинските отношения, след като президентът на Украйна Петро Порошенко подписа миналия септември закон, според който от 2020 г. в образователните учреждения на страната ще се преподава само на държавния език. Унгарската общност бе възмутена от решението на конституционния съд в Украйна, признал за противоконституционен закона, предоставящ на унгарския статут на регионален език.

Напрежението нарасна отново заради видеозапис, показващ как унгарското консулство в Берегово издава унгарски паспорти на хора от Закарпатието. След това Киев реши да експулсира консула на тази страна от Берегово, където живеят много унгарци, а в отговор Будапеща обяви украински дипломат за персона нон грата.

На този фон Будапеща заплаши да блокира евро-атлантическата интеграция на Украйна и сближаването на страната с ЕС. Унгария официално лансира например преразглеждане на всички програми на НАТО в подкрепа на Украйна и блокира работата на Комисията Украйна - НАТО на равнище външни министри, пояснява ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай