Унгария гласува. Ще оцелее ли Орбан?

Днес унгарците ще гласуват и на референдум за това дали да има часове по сексуална ориентация в училищата

Унгария гласува. Ще оцелее ли Орбан? | StandartNews.com

Унгарците гласуват днес на парламентарни избори след напрегната кампания, доминирана от войната в Украйна. Партията ФИДЕС на управляващия от 12 години премиер Виктор Орбан има лек превес, но е заплашена от обединената за пръв път опозиция. Тя е сочена за победител в проучванията на общественото мнение, но преднината ѝ е малка и 58-годишният Орбан никога не се е сблъсквал с такава несигурност, твърдят анализатори.

Неговият съперник е 49-годишният кмет на малък град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай. Той има трудната задача да обедини зад себе си шест разнородни партии, в това число десни, социалдемократи и зелени. Обединени зад желанието си да свалято от власт Орбан, те призовават за отклоняване от курса към "нелибералност" и "авторитарност", по който според тях върви Унгария от 2010 г., отбелязва Франс прес, цитирана от dir.bg.

Държавното събрание (парламентът) се избира от гражданите чрез общи и преки избори по смесена система. От 199 депутати 106 се избират по мажоритарната система, а останалите 93 народни представители се избират от партийни листи по пропорционалната система. За да влезе в парламента, партията трябва да получи поне 5 процента от гласовете. Съществува и праг от 10 процента за комбинирана листа от две партии и праг от 15 процента за листа от три или повече партии, посочва ТАСС.

Унгарските граждани, които са навършили 18 години, имат право да гласуват. Това са повече от 8 милиона от общо 9,7 милиона граждани (от които около 400 000 живеят в чужбина).

Според проучване, проведено от унгарската служба "Медиана" в края на март, на първо място в класацията на предпочитанията на избирателите е съюзът на управляващата дясна партия "ФИДЕС-Унгарски граждански съюз" (ФИДЕС-УГС) и дясната Християндемократическа народна партия (ХДНП), а на второ място е опозиционната коалиция "Обединени за Унгария". Тя се състои от шест партии: либералната Демократична коалиция, дясната "Йоббик" - Движение за по-добра Унгария, Зелената партия на Унгария, Унгарската социалистическа партия, центристката партия "Моментум" и зелената партия "Диалог в името на Унгария".

Решението за съставяне на коалиция беше взето през декември 2020 г. Тя издигна компромисна кандидатура за министър-председател - Петер Марки-Зай. Неизвестният политик беше незабавно подкрепен от ЕС и САЩ.

Сред точките в програмата на "Обединени за Унгария" са въвеждането на еврото след пет години и клауза в конституцията, според която страната не може да напусне НАТО и ЕС без референдум. Коалицията обещава независима съдебна система, антикорупционна прокуратура и медии, които да не се контролират от правителството, по-голям достъп до обществено здравеопазване и помощи за многодетните семейства и тези, при които единият родител е починал.

Опозицията заявява, че ще "сложи край на руското и китайското влияние в Унгария", включително като спре проекта за атомна електроцентрала "Пакш-2" (блокове 5 и 6), която според междуправителствено споразумение от 2014 г. трябва да бъде построена от руската компания "Росатом", и като преразгледа договора за високоскоростната железопътна линия Белград-Будапеща, която от 2019 г. се изпълнява от руската компания "РЖД интернешънъл" и китайската "Чайна реълуей". Пред гласоподавателите блокът поставя въпроса "За Изтока или за Запада сте?". Четиридесет процента от анкетираните са готови да гласуват за него.

Според политическите анализатори опозиционната коалиция може да спечели с минимална преднина, но поради възможните противоречия между членовете ѝ, неопитността на Марки-Зай и противопоставянето на привържениците на Орбан на различни нива Унгария ще се окаже в състояние на политическа криза. Поради това в страната може да се проведат предсрочни избори.

ФИДЕС победи на предишните избори през 2018 г., благодарение на яростната антиимигрантска кампания, с която си спечели още похвалите на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и европейската крайна десница, но която вкара Будапеща в конфликт с Брюксел, припомня Ройтерс.

Сега Орбан, който превърна Унгария в, по думите му, "нелиберална демокрация" със засилен контрол върху медиите и лоялисти начело на основните институции, признава, че вотът няма да е лек. Този път в основата на предизборната кампания на консервативния лидер е защитата на християнските семейни ценности срещу т.нар. от него "джендър безумие".

Днес унгарците ще гласуват и на референдум за това дали да има часове по сексуална ориентация в училищата - вот, който според правозащитни организации засилва предразсъдъците срещу ЛГБТ общността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай