Умря най-известният американски терорист

Изключително образован, Юнабомбър бе завършил Харвард

Умря най-известният американски терорист | StandartNews.com

Образованият в Харвард бивш преподавател по математика Тед Качински, известен като Юнабомбър, е починал в затвора на 81 години, предадоха световните агенции.

Според говорител на федералното бюро на затворите в САЩ Качински е бил открит в безпомощно състояние в килията си в медицински център за затворници със специални здравословни проблеми в Бътнър, щата Северна Каролина, след което е бил откаран в местна болница.

Юнабомбър е бил обявен за мъртъв около 8 часа сутринта в събота. Причината за смъртта му още не е установена, предаде Асошиейтед прес.

Ройтерс припомня, че в продължение на 17 години Юнабомбър извършваше мистериозни бомбени атентати, които причиниха смъртта на трима души и объркаха Федералното бюро за разследване. Други 23-ма души бяха ранени, някои от които загубиха зрението, слуха или пръстите си.

Смята се, че Качински е направил много от бомбите си, докато е живял в примитивна хижа без течаща вода в отдалечен район на щата Монтана.

Самотник от детството си, той е вземал на прицел учени, изследователи и собственици на компютърни магазини, като дори се е опитал да взриви пътнически самолет в рамките на еднолична терористична кампания в периода от 1978 г. до 1995 г., насочена срещу, според неговите разбирания, злините на съвременните технологии.

В продължение на години Качински осуетяваше опитите да бъде открит от полицията, която, без да има солидни улики за самоличността на убиеца, го нарече Юнабомбър заради бомбените нападения срещу университети и авиокомпании. Пробив в разследването донесе разпространеното от Качински несвързано есе манифест от 35 000 думи за опасностите от индустриализацията, озаглавено "Индустриалното общество и неговото бъдеще". През септември 1995 г. то бе публикувано във в. "Вашингтон пост" с одобрението на ФБР и тогавашния главен прокурор на САЩ Джанет Рино.

"Индустриалната революция и нейните последици са гибелни за човешката раса", започва есето. Качински подробно описва как модернизацията е дестабилизирала обществото, подложила е хората на унижения и е "нанесла сериозни щети на природата". Тогава по-малкият брат на Качински, Дейвид, разпознава фрази и теми в есето, като съобщава на полицията, че според него то е написано от Тед.

През април 1996 г. агенти на органите на реда арестуват разчорления Юнабомбър в хижата му. След като отхвърля опитите на своите адвокати да го накарат да пледира като невменяем, през 1998 г. Качински се признава за виновен по всички федерални обвинения, свързани с бомбените атентати, и калифорнийски съд го осъжда на четири доживотни присъди плюс 30 години затвор. ФБР го описва като "извратен гений, който се стреми да бъде съвършен, анонимен убиец".

Качински е изпратен в затвор със засилени мерки за сигурност от типа "супермакс" във Флоренция, щата Колорадо. През 2021 г. той е преместен във федералния медицински център в Северна Каролина, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай