Ултиматум към бежанците в Одрин

Ултиматум към бежанците в Одрин  | StandartNews.com

Най-късно утре Одрин трябва да бъде изпразнен от бежанците, които седмица чакат разрешение да преминат в Гърция. Този ултиматум постави валията на Одрин Дурсун Али Шахин, който днес по обяд бе на посещение в комплекса за мазни борби, който в нощта срещу събота бе изпълнен с бежанци и се превърна в техен лагер.

Преди седмица около 3 000 сирийски и иракски мигранти пристигнаха пеша от Истанбул и други краища на Турция, струпаха се край магистралата, на автогарата и в центъра, голяма част от тях бяха върнати обратно, припомни Шахин и изтъкна, че напрежението остава.

Много сирийски семейства, които спяха пет дни край магистралата за Истанбул, бяха преместени в импровизирания лагер в Одрин. Друга голяма група блокира главния път и 30 часа той бе затворен за движение, съобщава БГНЕС.

Най-малко 1 500 мигранти се намират в Одрин в момента. Днес техни представители се срещнаха с премиера Ахмет Давутоглу. Те му обещаха, че ще преустановят протестните си акции и опитите за поход към границата.

„Придошлите групи не се отказват от целта си да пресекат границата с Гърция и да продължат пътя си към европейската мечта. Но има международни договорености и закони, които Турция не може да погазва. Въпросът ние да изпращаме бежанци в Европа изобщо не е на дневен ред. Поради това тази вечер и най-късно утре те трябва да напуснат Одрин и да се установят не във временните лагери, а да изберат други райони за престоя си", коментира още валията Шахин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай