Украйна си спомня за Чернобил

Украйна си спомня за Чернобил | StandartNews.com

Киев. В градовете от чернобилската зона днес се провежда възпоминателната акция „Ние помним" по повод 27 години от аварията в Чернобил.

Жителите на украинския град Славутич се събраха на централния площад през нощта, за да си спомнят за жертвите на най-тежката ядрена катастрофа в човешката история.

Славутич е построен в същата година, след като жителите на съседния Припят бяха евакуирани , а градът - обезлюден. Десетки хора измряха в месеците след катастрофата, а последствията за хората, оказали се на пътя на радиацията са неизвестни.

Конструкцията, която ще замени компромисния ковчег, изграден около 4-ти реактор ще бъде завършена през 2015 г.

 На 26 април 1986 г. в четвърти енергоблок на атомната електроцентрала, разположена на територията на днешна Украйна (тогава Украинската ССР), на десния бряг на река Припят, на 12 километра от град Чернобил в Киевска област, възникна най-голямата авария в историята на световната атомна енергетика.

Веднага след катастрофата загинаха 31 души, а 600 хиляди ликвидатори, участвали в потушаването на пожарите и разчистването, бяха изложени на високи дози радиация. На радиоактивно облъчване бяха подложени почти 8,4 милиона жители на Беларус, Украйна и Русия, от тях над 400000 души бяха преселени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай