Украйна отказа на Дарт Вейдър участие в изборите

Украйна отказа на Дарт Вейдър участие в изборите | StandartNews.com

Киев. Украинските власти са отхвърлили иска на човек, който нарича себе си Дарт Вейдър, да участва в предстоящите президентски избори, предадоха световните агенции.

Мъжът, който се появява в костюм на героя от филмите "Междузвездни войни" и често е придружаван от хора, облечени в други тоалети на геори от сагата, бе номиниран за президентския пост от Интернет партията на Украйна. По-рано той заяви пред конгреса на партията, че иска да се превърне Украйна в "галактическа империя".

Причината, изложена от Централната избирателна комисия за отказа на кандидатурата на "ситския лорд" е, че част от представените документи вероятно са фалшифицирани.

Според проучване направено от Комисията, зад маската на героя от "Междузвездни войни" се крие електротехник на име Виктор Шевченко, който през март е сменил името си на Дарт Вейдър.

По-рано тази година Дарт Вейдър се появи в Одеса в компанията на щурмоваци, облечени с униформи от филма и се обяви за кмет на града, като поиска имот, на който да приземи космическия си кораб.

Дарт Вейдър спечели с почти пълно мнозинство вътрешните избори в Интернет партията. "Само аз мога да превърна републиката в империя, да възстановя предишната слава, територии и гордост на нашата страна", заяви той.

Заради отказа на кандидатурата на Вейдър се проведе протест пред сградата на избирателната комисия. Там беше и самият кандидат, с обичайния си ескорт.

"Основната ни задача е да си върнем Крим до три дни", заяви той. "Имам едно нещо, малко нещо, което Путин иска. Ако му го дам, ще ни върне Крим".

Според някои, кандидатурата на Дарт Вейдър е напълно обоснована. "Интернет партията реши да представи робот за кандидат. Досега не ни е управлявал робот. Роботите са по-добри: не се корумпират, не се разяждат. Според всички онлайн проучвания, Вейдър е фаворит; затова и отказаха да го регистрират. Страх ги е от него", коментира лидерът на партията Дмитри Голубов.

Един от членовете на Централната избирателна комисия изрази опасенията си, че кандидатурата е част от платена кампания, която цели дискредитиране на изборите. "Изглежда като невинна шега, но някой е платил 227 000 долара за тази шега", каза той (227 000 долара е таксата за регистрация на изборите).

Досега за изборите на 25 май са регистрирани 23 кандидати, като сочени за фаворити са "шоколадовият крал" Петро Порошенко и бившият премиер Юлия Тимошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай