Украйна: Не отменяйте санкциите срещу Русия

Русия може да спечели битката срещу армията ни, но никога няма да спечели войната срещу обединения украински народ, каза Арсений Яценюк

Украйна: Не отменяйте санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Киев настоява да си върне Крим

Ню Йорк. Украинският премиер Арсений Яценюк призова западните държави да не вдигат наложените срещу Русия санкции, преди страната му да е върнала териториалната си цялост и Киев да държи контрола в свои ръце.

Поводът за призива му беше изказване на американския президент Барак Обама, че е възможно премахване на санкциите, ако Москва подкрепи постигнатото между украинското правителство и сепаратистите в източната част на страната споразумение. То влезе в сила на 5 септември.

Яценюк обаче подчерта, че руски военни продължават да се бият на страната на бунтовниците. Москва отрича да е пращала в Източна Украйна военни части, както и че въоръжава сепаратистите.

През март Русия анкесира Крим след провеждането на спорен референдум на полуострова, на който предимно рускоговорящото население гласува за присъединяване към федерацията.

„Молим нашите партньори да не премахват санкциите, докато Украйна е получи контрол над цялата си територия. Крим е бил и ще бъде част от Украйна", каза Арсений Яценюк.

„Въпреки примирието всеки ден губим украински войници и цивилни", добави той.

Пред Общото събрание на ООН президентът призова Русия да престане да праща войници и въоръжение на територията на страната и да започне истински разговори.

„Може и да спечелите битката срещу армията ни, но никога няма да спечелите войната срещу обединения украински народ", каза още Яценюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай