Украйна иска спешна среща с Русия и ОССЕ. Защо?

Това се случва след днешния призив на руския парламент за признаване на Луганска и Донецка народни републики

Украйна иска спешна среща с Русия и ОССЕ. Защо? | StandartNews.com

Украйна поиска спешна среща с Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), след като руският парламент призова Кремъл да признае независимостта на контролираните от бунтовниците райони в Украйна, съобщи агенция Интерфакс Украйна, на която се позовава Ройтерс.

Интерфакс съобщи, че Украйна е поискала спешна среща на т.нар. тристранна контактна група (ТКГ), включваща Украйна, Русия и базираната във Виена организация ОССЕ, която действа като наблюдател в конфликта в Източна Украйна от 2014 г. насам.

Във връзка с днешния призив на руския парламент за признаване на т. нар. Луганска и Донецка народни републики, украинската делегация в ТКГ отправи призив към специалния представител на действащия председател на ОССЕ в Украйна, представителя на ОССЕ в ТКГ, да свика извънредно групата за консултиране на тяхната позиция и за планиране на по-нататъшни стъпки, като се вземе предвид решението на руския законодател, се казва в изявление, публикувано в Телеграм днес.

Както беше съобщено, днес Държавната дума на Руската федерация на заседание прие резолюция незабавно да изпрати на президента на Русия Владимир Путин призив за необходимостта от признаване на така наречените Донецка и Луганска народни републики, посочва Интерфакс Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай