Украинците посякоха Байдън,вкараха сина му в афера

Предложен подкуп от 6 млн. долара в замяна на прекратяване на наказателно разследване

Украинците посякоха Байдън,вкараха сина му в афера | StandartNews.com

Властите в Украйна съобщиха, че са засекли опит да бъде предложен подкуп от 6 млн. долара в замяна на прекратяване на наказателното разследване срещу Микола Злочевски, ръководителят на компания за природен газ, част от чийто управителен съвет по-рано беше синът на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Специалният прокурор за борба с корупцията на Украйна Назар Холодницки уточни на пресконференция днес, че нито бащата, нито синът Байдън са свързани с опита за подкуп.

Холодницки и ръководителят на националната антикорупционна служба Артем Ситник посочиха, че подкупът е трябвало да насърчи ведомствата им да затворят разследването срещу Злочевски, който е начело на газовата компания „Бурисма“ и е бивш министър на околната среда.

Злочевски е заподозрян, че е използвал министерската си позиция в полза на „Бурисма“.

Компанията е сред най-големите частни производители на газ в страната. Тя беше в центъра на обвинения с политически оттенък в САЩ, където Джо Байдън е основният съперник на Доналд Тръмп в президентските избори тази година.

Синът на Байдън – Хънтър се е присъединява към управителния съвет на Бурисма през 2014 година, когато баща му все още е вицепрезидент и основна фигура в отношенията на САЩ с Украйна, и напуска поста през 2018 година.

Миналата година Тръмп оказа натиск върху новия украински президент Володимир Зеленски да разследва баща и син Байдън в телефонно обаждане, което стана повод за начало на процедура по импийчмънт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай