"Уембли" почете ФранцияАнглия и Франция

"Уембли" почете ФранцияАнглия и Франция | StandartNews.com

Принц Уилям поднесе венец и пя "Марсилезата"

Англия и Франция изиграха най-приятелския мач в историята си. Мачът, който и двете страни държаха да се състои, се превърна в празник на добрите отношения и демонстрация на съпричастността на британците към трагичните събития от петък вечерта. 71 223 човека, част от които французи, почетоха мача с присъствието си, охранявани от около 5000 служители на полицията и спецчастите от SAS. Единственият инцидент беше суматохата около забравена чанта до ВИП-а, която бързо беше проверена, разказа очевидец, цитиран от "Блиц". Принц Уилям - бъдещият крал на Великобритания, придружен от премиера Дейвид Камерън и двамата селекционери Рой Ходжсън и Дидие Дешан, изнесоха почетни венци в памет на загиналите. В официалната ложа бяха новият лидер на лейбъристите Джеръми Корбин и кметът на Лондон Борис Джонсън. А арката на стадион "Уембли" блесна в синьо, бяло и червено, а пред централната част беше изписано мотото "Свобода, братство, равенство". Част от трибуните също бяха в цветовете на трикольора.

За да се отдаде дължимото на гостите, традицията беше нарушена и този път първо беше изпълнен химнът на домакините "Боже, кралицата пази", а след това "Марсилезата", като един от пеещите беше принцът. Текстът на френския химн беше изписан на таблото на стадиона за всички, които проявиха желание да пеят заедно с гостуващата агитка. По време на минутата мълчание стадионът притихна в оглушителна тишина, а по лицата на френските национали се появиха сълзи.
На терена Англия победи с 2:0, с голове на Деле Али и Уейн Руни. В 57-ата минута на терена се появи и Ласана Диара, чиято братовчедка е една от жертвите на джихадистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай