Удариха рафинерия на Саудитска Арабия. Спира ли петрола?

"Временно намаляват" производството на петрол в една от инсталациите на "Арамко"

Удариха рафинерия на Саудитска Арабия. Спира ли петрола? | StandartNews.com

Властите в Саудитска Арабия съобщиха днес, че "временно намаляват" производството на петрол в една от инсталациите на гиганта "Арамко", пострадала при нападение на бунтовниците хуси от съседен Йемен, предаде Франс прес.

Хусите неведнъж атакуваха нощем с дронове и ракети обекти в Саудитска Арабия, командваща военна коалиция в Йемен, която от 2015 г. подкрепя властта в борбата й с хусите, подкрепяни от Иран.

Една от атаките срещу рафинерията ЯСРЕФ в индустриалния град Янбу на Червено море "предизвика временно намаляване на продукцията, което ще бъде компенсирано от резервите", заяви енергийното министерство в комюнике, без да уточни с колко ще намалее производството. Атаката се размина без жертви.

Според представител на министерството срещу завода за газ в Янбу са били изпратени два дрона и още един - срещу рафинерията ЯСРЕФ, която според сайта й произвежда по 400 000 барела дневно.

Хусите заявиха днес, че са нападнали с дронове и ракети "жизненоважни" обекти, включително инсталации на "Арамко".

Коалицията от своя страна посочи, че саудитската противовъздушна отбрана е свалила балистични ракети, насочени към град Джизан, както и девет въоръжени дрона, изпратени в други райони на кралството, най-големия износител на суров петрол в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай