Ударът на Пакистан срещу Иран със злощастен край

Какво се случи

Ударът на Пакистан срещу Иран със злощастен край | StandartNews.com

Напрежението в Близкия изток и региона продължава да ескалира. Две са вече горещите точки извън войната между Израел и Хамас. Освен Червено море, новата конфликтна зона е между Иран и Пакистан.

Поне 9 души са загинали при ракетни удари на Пакистан срещу цели на иранска територия. Исламабад обяви, че са били поразени "скривалища на терористи" в иранската провинция Систан и Белуджистан с цел гарантиране сигурността и националните интереси на Пакистан.

"Тази сутрин Пакистан предприе поредица координирани високоточни военни удари по укрития на терористи в иранската провинция Систан и Белуджистан. Няколко терористи бяха ликвидирани в рамките на операция на базата на разузнавателни данни. Пакистан напълно зачита суверенитета и териториалната цялост на Иран. Единствената цел на днешния акт е гарантиране на сигурността и националните интереси на Пакистан", заяви Мумтаз Захра Балох - правителствен говорител на Пакистан.

Иран осъди пакистанския ракетен обстрел, два дни след ракетни удари на Техеран на пакистанска територия. Техеран отзова посланика си в Исламабад.

"Според получените данни, четири деца, три жени и двама мъже, които не са граждани на Иран, са загинали при експлозия в населено място на 3-4 километра от границата ни с Пакистан", посочи Ахмад Вахиди - министър на вътрешните работи на Иран.

Пакистанският шарже д'афер в Иран е бил извикан за обяснения. Временният пакистански премиер съкрати участието си на Световния икономически форум в Давос.

Иран и Пакистан се обвиняват взаимно в приемане на терористични групировки, които осъществяват нападения през общата им граница. Евросъюзът изрази дълбоко безпокойство от новото огнище на напрежение, Русия, Китай и Турция призоваха към максимална въздържаност и дипломатическо решение.

"Тази сутрин разговарях с външните министри на двете страни. Те обясниха позициите си и посочиха причини за предприетите действия. И двете страни заявиха, че не желаят ескалация", каза Хакан Фидан - министър на външните работи на Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
39old
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи