Удар по консерваторите. Емигранти вилнеят из Ламанша.

Риши Сунак с обещание

Удар по консерваторите. Емигранти вилнеят из Ламанша. | StandartNews.com

Над 100 000 мигранти са прекосили нелегално Ламанша с малки плавателни съдове от 2018 г., въпреки че британското правителство обеща, че борбата с това явление ще бъде приоритет. Това показва преброяване на Франс прес, направено въз основа на официални британски данни.

Вчера бяха засечени 755 мигранти, извършили опасното преминаване към английските брегове – дневен рекорд от началото на годината. Според данните на британското министерство на вътрешните работи общият брой е 100 715.

Преминаващите Ламанша на борда на малки плавателни съдове, особено от Франция, започнаха да бъдат преброявани през 2018 г., когато бе ограничен достъпът до пристанището в Кале и терминал “Евротунел”, което направи по-трудно или дори невъзможно незаконното прекарване на мигранти в камиони и принуди преминаващите да изберат морския път.

Протокът, един от най-натоварените в света, редовно е сцена на фатални корабокрушения на малки плавателни съдове, претъпкани с мигранти, платили големи суми за преминаването.

Вчера 17 мигранти са били спасени след падане зад борда според британското министерство на вътрешните работи.

Въпреки обещанията за възстановяване на граничния контрол след Брекзит броят на мигрантите, които успяват да пристигнат на британска земя по този начин, достигна рекорд през 2022 година (става въпрос за 45 000 души).

Британският министър-председател от Консервативната партия Риши Сунак обеща да “спре лодките”. Тъй като социологическите проучвания предвиждат победа за лейбъристите в опозиция на британските избори догодина, консерваторското правителство умножи през последните дни обещанията си, че ще се бори с този проблем.

Нов закон, който влезе в сила от юли и е критикуван от ООН, забранява на мигранти, пристигнали незаконно на британска земя, да търсят убежище в Обединеното кралство, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай