Учени в търсене на ваксина за лечение на вирус

Заразаяват доброволци

Учени в търсене на ваксина за лечение на вирус | StandartNews.com

Епидемията в Северна и Южна Америка приключи, а ваксини за лечения няма. Случаите на болестта оттогава намаляват в световен мащаб, като миналата година са регистрирани около 40 000 в този регион. СЗО предупреди, че наблюдението може да бъде неефективно и моделите на предаване на Зика не са добре проучени. Климатичните промени вероятно ще увеличат разпространението, което вече е в 91 държави.

Ана Дърбин, професор от университета "Джонс Хопкинс", която ръководи изследването, каза, че разработването на контрамерки е от съществено значение, тъй като инфекциите могат отново да се увеличат. Важен е и психичният ефект върху бременните в ендемичните райони, които се притесняват за бебетата си, но имат много ограничена възможност да се предпазят.

 

Дърбин и колегите й са използвали два щама на Зика, за да заразят 20 доброволки, които не са били бременни или кърмещи. Всички са развили лабораторно потвърдени инфекции с леко заболяване. Други осем са получили плацебо. За да се сведат до минимум рисковете, пациентките са били приети в болнично отделение и са наблюдавани, докато се изчистят от вируса. Те са се съгласили да използват противозачатъчни средства два месеца.

Следващата стъпка е оценка на щамовете при мъже доброволци, отчасти за да се прецени колко дълго вирусът, който може да се предава по полов път, остава заразен в спермата.

Дърбин каза, че няколко производители на ваксини вече са поискали да използват щамовете за тестване на експериментални продукти.

Данните са представени на годишната среща на Американското дружество по тропическа медицина и хигиена в Чикаго.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай