Петък,

Учен полудя! Какво предложи на старите хора

От: Редактор -
2729
Учен полудя! Какво предложи на старите хора
A
A
A

Професор Юсуке Нарита от университета в Йейл предложи изключително противоречиво решение за това как Япония да се справи с бързо застаряващото си население. Според икономиста, старите хора трябва да извършват ритуално самоубийство или "масово сепуку", пише в. "Ню Йорк Таймс".

Миналия месец японският премиер Фумио Кишида каза, че страната е на ръба на криза. Япония има най-високият процент възрастни граждани в света и изключително ниска раждаемост.

Плащането на пенсиите става все по-трудно. Същевременно именно хората в пенсионна възраст са били двигателят превърнал Япония в икономическа сила.

"Решението е въвеждане на масово самоубийство за старците. Дали това е нещо добро или лошо е въпрос, на който трудно може да се даде отговор", казва Нарита.

"Ако сте на мнение, че това е добро нещо, тогава можете да работите по-усилено за създаването на такова общество", допълва икономистът.

Според професора друг вариант може да бъде въвеждане на задължителна евтаназия при навършване на определена възраст. В едно от предложенията му тя е 65 години, а в друго - 75.

Противоречивите позиции на професора разтревожиха някои японски политици. Критиците се опасяват, че Токио може върне под някаква форма законите за евгениката от 1948 г., съобщава "Таймс".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com