Понеделник,

Тъжен помен в Белград. Защо убиха премиера Зоран Джинджич?

От: Рачо Рачев -
1604
Тъжен помен в Белград. Защо убиха премиера Зоран Джинджич?
A
A
A

19 години от убийството на първия демократично избран премиер на Сърбия и лидер на Демократическата партия Зоран Джинджич бяха отбелязани днес.

Джинджич бе застрелян със снайпер пред сградата на сръбското правителство от Звездан Йованович, член на елитна полицейска част, известна като Червените барети.

Джинджич бе първият премиер на Сърбия след падането на режима на Слободан Милошевич през 2000 г. и идването на власт на демократичната опозиция на Сърбия. По-късно той предаде Милошевич на трибунала в Хага.

По време на неговия мандат започна процес на демократизация на обществото и на коренни икономически и социални реформи. Но Джинджич бе приеман противоречиво. Противниците му го определяха като арогантен и обвързан със съмнителни кръгове, докато привържениците му го приемаха като прагматичен. За убийството му още тогава в сръбските медии бяха тиражирани всевъзможни спекулации, включително, че е търгувал с наркотици.

За убийството му на по 40 години затвор бяха осъдени бившият командир на „Червените барети“ Милорад Улемек Легия и снайперистът Йованович, както и няколко съучастници. Лидерите на т.нар. Земунски клан Душан Спасоевич и Миле Лукич бяха убити в полицейска акция при залавянето им.

През 2003 г. Джинджич бе погребан в Новото гробище на Белград на алеята на заслужилите граждани в присъствието на над 70 чуждестранни делегации, а в погребалното шествие се включиха над сто хиляди души.

Днес премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и министри от кабинета й положиха венец на паметната плоча в двора на правителствената сграда, където Джинджич беше покосен.

Опозиционната коалиция  „Обединени за победата на Сърбия“ организира шествие до гроба на Джинджич, където нейни представители положиха цветя.

Членове на неговото правителство положиха цветя и венец на паметната плоча в двора на правителствената сграда.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички