Турция затяга още контрола върху интернет

Турция затяга още контрола върху интернет | StandartNews.com

Турския парламент одобри закон, който ще затегне контрола на правителството върху интернет, като му позволява да блокира уебсайтове без разрешение от съда, съобщиха официалните медии, цитирани от ФП и БГНЕС.

Законът за интернет е най-спорния член в т. нар. "законопроект, включващ различни мерки", съдържащ закони на най-различни теми и трябва да бъде приет изцяло, преди отделните точки да се превърнат в закони.

Членът, одобрен от парламента е подобен на този, одобрен през 2014 г., но отхвърлен от Конституционния съд месец по-късно.

Той позволява на Турската телекомуникационна агенция да блокира уебсайт, смятан за обиден, нарушаващ правото на личен живот или застрашаващ стабилността на държавата.

Администраторите на сайта имат 4 часа да го свалят и след това се изисква съдебна заповед, която доказва блокирането на сайта след 48 часа. Ако те не спазят заповедта на съда, ги грозят солени глоби.

Президентът Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието вече многократно са критикувани за използването на съдебни заповеди за блокирането на критично настроени уебсайтове.

През март 2014 г. правителството блокира Twitter и Youtube, след като те бяха използвани за разпространяването на аудиозаписи, намекващи, че премиерът и приближените му са замесени в корупционен скандал. Забраната срещу социалните медии беше отменена от Върховния конституционен съд.

Този член ще стане закон веднага щом законопроекта, който съдържа и членове за градското развитие и гражданските служби бъде одобрен напълно.

През 2014 г. Ердоган сравни социалните медии с "нож в ръката на убиец", заявявайки "Не харесвам "Туитър" "Митър". Но през февруари тази година той вече започна да туитва от собствения си акаунт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай