Турция взема 900 мулета в армията

Турция взема 900 мулета в армията | StandartNews.com

Четириногите били отлични войници - ядат малко и носят много

Кавалерия с мулета е едно от най-силните оръжия на турската армия в борбата срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщава турският в. "Ватан".

Армията е определила за мулетата отделно перо в бюджета си за 2016 г. Има и специфични условия, на които животните ще трябва да отговарят, като например да са високи 1,3 метра, а широчината на гърдите им да бъде 1,5 метра. Предвидена е покупката на 900 мулета за нуждите на въоръжените сили, по-специално за борбата с тероризма. Максималната цена за муле е определена на 1800 турски лири (около 560 евро).

Мулетата са избрани да се включат в дейностите на армията заради високата им ефективност и ниския разход за отглеждането им. Те имат капацитет да носят товари от над 200 килограма, обяснява Метин Гюрджан, стратег в областта на отбраната. По думите му предимството на мулетата е, че за разлика от конете не се плашат от силен шум. Освен това е лесно да бъдат обучени, казва той. Мулетата са "войници по рождение", "верни са до гроб", "ядат малко, работят много", обобщава Гюрджан.Той обяснява още, че турската армия използва четириногите животни от години, тъй като са много подходящи за операции в сложни райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай