Турция приватизира държавните железници

Турция приватизира държавните железници   | StandartNews.com

Истанбул. Турция предвижда да приватизира държавните железници, съобщи БНР. Процедурата стартира с  проектозакон, който бе одобрен от парламентарната Комисията по благоустройство, реконструкция, транспорт и туризъм към Великото национално събрание.


Проектозаконът ще бъде внесен за гласуване от депутатите и предвижда преструктурирането на държавните железници като оператор на железопътната инфраструктура на страната. Това означава, че Министерството на транспорта, съобщенията и мореплаването ще може да упълномощава лица и фирми да строят железопътни линии и да ги експлоатират.

Онези, които ще получават това право, ще трябва да заплащат и разходите за отчуждаване на недвижимите имоти. В замяна на това ще имат право да експлоатират безплатно за срок от 49 години ж.п. линията, която ще построят.
Турските ж.п. линии имат над 150-годишна история.

Пристъпването към приватизация е част от програмата на правителството за развитие на ж.п. транспорта и за повишаване на конкурентноспособността на превозите и обслужването. Програмата включва проектиране, изграждане и експлоатация на високоскоростни линии по най-важните ж.п. отсечки, в които ще бъдат инвестирани над 10 млрд. долара. Турция заема важно място и в разработките на ЕС за транспортните коридори през Югоизточна Европа.

Един от колосалните проекти е Мармарай, който се предвижда да бъде пуснат през октомври 2013-та, ще бъде ж.п. тунел под Босфора с обща дължина 76.3 км, който ще свързва под водата азиатската и европейската части на Истанбул. Проектът включва и модернизиране на високоскоростна ж.п. линия, която през Капъкуле ще продължава до България и Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай