Турция иска да ѝ предадем лице, свързано с Гюлен

Турция иска да ѝ предадем лице, свързано с Гюлен | StandartNews.com

Турска официална делегация ще поиска от България екстрадирането на лице, заподозряно във връзки с духовника Фетхлуллах Гюлен и в участие в подготовката на опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли. Това става ясно от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, цитирано от БНР.

Издирваният е влязъл у нас преди метежа.

В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска", заявява министърът.

Абдуллах Бююк най-вероятно е мъжът, който Турция ще поиска да й върнем. Анкара два пъти е искала екстрадацията на бизнесмена Абдуллах Бююк в началото на тази година, българският съд два пъти е отказвал. Последното решение е от 28 март тази година и е окончателно.

У нас Бююк се е занимавал с търговия с интернет домейни, има и съдружници, които отказват коментар в момента. Турският бизнесмен е поискал политическо убежище у нас, съобщава bTV.

По неофициална информация в момента той не е в България.

Все още няма и официално искане от турските власти към българските за неговата екстрадация.

Припомняме, че по-рано днес заловиха деветима от групата, която е трябвало да удари хотела на президента в нощта на метежа. Операцията срещу Реджеп Ердоган се провали и му даде възможност да се придвижи до Истанбул, което се оказа решаващо за провала на пуча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай