Турция готви амнистия "богатство"

Анкара иска да привлече от чужбина парите на заможните турци

Турция готви амнистия "богатство" | StandartNews.com

Турското правителство внесе в парламента законопроект за въвеждане на "амнистия за богатството", която цели да привлече обратно в страната средства, държани в чужбина от богати турци, без наказателни такси и глоби, съобщи Ройтерс.

Според програмата турците ще платят само 2 процента върху фондовете, избягвайки данъци, които в противен случай може да достигнат 30-40%. Те също ще избегнат разследване за това дали богатството е било придобито в Турция и неправомерно е било държано в чужбина. Турски физически лица или компании ще бъдат задължени да обявят своето богатство преди края на юли, за да се възползват от амнистията.

Законопроектът надали ще срещне голяма съпротива в парламента и може да бъде приет следващия месец. Турция за последен път използва подобна програма през 2009 г., за да помогне за смекчаване на ефекта на глобалната финансова криза, привличайки обратно в Турция около 50 милиарда лири (28 милиарда долара според сегашния обменен курс) от турски фирми и физически лица.

Вестник "Хюриет" пише, цитирайки турския вицепремиер Али Бабаджан, че турците държат 130 милиарда долара в чуждестранни сметки.

В началото на тази година се появиха идеи за данъчна реформа, при която облагането на богатите да се увеличи, а на хората със скромни доходи да намалее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай