Турция сменя името си

Страната ребрандира имиджа си пред света

Турция сменя името си | StandartNews.com

Турция сменя името си. Южната ни съседка взе решение да смени името си, като по този начин властите ще ребрандират имиджа на страната пред света, съобщи телевизия TRT.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе с изявление, в което каза, че международно признатото име на страната се променя от „Turkey“ на „Turkiye“, съобщи телевизията.

„Думата „Turkiye“ най-добре представя и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация“, се казва в изявлението.

На турски страната се нарича именно Turkiye. Тя приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. През цялата история европейците са я познавали като османска държава. След това я познават под много вариации на думата „Турция“. Името, което се употребяваше най-много, беше латинското „Turquia“, а най-присъстващо беше английското „Turkey“. Според речника на Кеймбридж обаче думата "turkey" означава пуйка.

Отсега нататък "Turkiye" ще се използва във всички видове дейности и кореспонденция, както и в официални отношения с други държави и международни институции и организации, вместо "Turkey", "Turkei", "Turquie" и други подобни.

Новото име ще бъде официално регистрирано в следващите седмици в Организацията на обединените нации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай