Турското разузнаване: 3000 джихадисти атакуват Европа

Турското разузнаване: 3000 джихадисти атакуват Европа | StandartNews.com

Джихадисти се представят за бежанци и търсят път към Европа през България

Турското разузнавателно управление (MİT) издаде предупреждение към полицията и жандармерията за хиляди членове на "Ислямска държава", които се изтеглят от гр. Кобане в Северна Сирия и навлизат в Турция, съобщи "Хюриет". Възможно е джихадистите да подготвят въоръжени или бомбени нападения в Анкара и Истанбул, насочени срещу дипломатическите мисии на страните в антитерористичната коалиция, оглавена от САЩ, предупреждава разузнаването.

Кюрдските сили си върнаха контрола над Кобане на 26 януари, над 4 месеца след нахлуването на джихадистите през септември 2014 г. За победата помогнаха иракските кюрдски формирования "пешмерга" и военната подкрепа по въздух от водената от САЩ коалиция срещу ИД. 

На 3 февруари MİT издаде предупреждение към органите на реда в страната, че близо 3000 членове на "Ислямска държава" от Сирия и Ирак се намират в региона и планират да влязат в Турция. Водачи и организатори на атентати вече се намират в къщи на терористични клетки в страната, се казва в информацията. 

Бойци, които са сирийски и палестински граждани, на възраст между 17 и 25 години, са влезли в Турция, представяйки се за бежанци, предупреждава още разузнаването. Те планират да навлязат в Европа през България и да атакуват страни членки на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Да се определи самоличността и местонахождението им е много трудна задача, признават от MİT.

Отдавна международната общност критикува Турция за това, че пропуска чужди бойци да преминават през нейната територия към Сирия. През втората половина на 2014 г. страната засили сътрудничеството си с европейските страни в областта на разузнаването. Депортирани са 1 056 чужденци, забранено е пътуването на 7 833 души, заяви на среща на турските посланици през януари тогавашният шеф на разузнавателната служба Хакан Фидан.

Той сдаде поста на 7 февруари, за да участва в предизборната кампания като кандидат-депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според Анадолската инормационна агенция името му се спряга за външен министър в бъдещото правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай