Турските протестиращи ликуват, полицията напусна „Таксим”

Турските протестиращи ликуват, полицията напусна „Таксим”  | StandartNews.com

Истанбул. Хиляди турски протестиращи ликуват за победата си, след като полицията се изтегли от площад „Таксим" в Истанбул. Това предаде АФП.

Правителството призова демонстрантите да напуснат улиците и да се приберат по домовете си. От там признаха, че полицията е използвала някои крайности по време на укротяване на протестиращите.

Протести има в 48 града в страната. В центъра на Анкара също има масови антиправителствените демонстрации. В Анталия ротестиращата маса е хвърляла камъни по полицията, повредени са няколко градски автобуса, съобщават от БНТ. В град Измир с камъни е замеряно представителство на управляващата партия.

Много правозащитни групи и организации осъдиха полицейското насилие по време на протестите. Някои дори алармираха, че има ослепели турски граждани от сълзотворния газ, който бе използван от полицията за разпръсване на тълпата. От Великобритания и САЩ пък призоваха турското правителство да бъде по-сдържано.

Над 900 души са арестувани по време на протестите, съобщиха от Би Би Си. По думите на вътрешния министър на Турция Муамер Гюлер, някои от арестуваните са освободени, а други ще трява да се изправят пред съда.

В безредиците са ранени 26 полицаи и 53 цивилни граждани, един от тях е в тежко състояние, съобщи министър Гюлер.

Протестите в Истанбул започнаха срещу застрояване на местния парк „Таксим". По-късно недоволството на турските граждани прерасна в протест срещу турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган. Протестът бе с призиви за оставка на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай