ЦРУ: Ислямска държава има над 30 000 бойци

ЦРУ: Ислямска държава има над 30 000 бойци | StandartNews.com

Вашингтон. ЦРУ обяви, че екстремистката групировка Ислямска държава може да има до 31 000 бойци в Ирак и Сирия - три пъти повече отколкото се считаше по-рано, предаде Би Би Си.

Говорител на ЦРУ заяви, че новата оценка се основава на преглед на разузнавателните доклади от май до август.

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама представи плана си за борба с Ислямска държава, а 10 арабски страни подкрепиха плановете за атаки срещу ИД в Ирак и Сирия.

Досега експерти определяха числеността на Ислямска държава на 10 000 души.

Според ЦРУ сегашната оценка отразява по-усиленото набиране на членове от екстремистката групировка от юни след постигнатите от нея успехи на бойното поле и провъзгласяването на халифат.

Вашингтон няма намерение да иска разрешение от Дамаск за въздушни удари срещу позиции на групировката на сирийска територия, тъй като смята правителството на президента Башар Асад за "незаконно", заяви говорителят на Държавния департамент Мари Харф.

По-рано сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че всякакви американски военни действия в Сирия без разрешението на правителството в Дамаск "ще бъдат смятани за агресия".

По думите на говорителката на Държавния департамент, САЩ възнамеряват да атакуват в Сирия само позиции на Ислямска държава, а не и такива на режима на Башар Асад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай