ЦРУ агентите без телефони в Европа

ЦРУ агентите без телефони в Европа | StandartNews.com

Да си създадат фалшив профил в социална мрежа, който да потвърждава прикритието и да не носят електронни устройства като телефони, таблети и лаптопи, които могат да разкрият измислената им самоличност. Това са само част от инструкциите към агенти на ЦРУ как да баламосат властите на граничните пунктове по летищата в Европа, които сайтът Уикилийкс публикува. Става дума за два наръчника за американски шпиони, озаглавени "Оцеляващият двойник" и "Шенгенски преглед", съобщи изданието И Ю Обзървър. И двата са с гриф "Noforn", което е акроним на "не за чужденци". Тоест не трябва да се споделя с партьорски разузнавателни служби от други страни.

Първият е от 15 страници и е от 2011 г. Обяснява какво трябва да прави агентът, ако граничните власти поискат да направят допълнителна проверка на уж пътуващия като турист или бизнесмен. "За да заблуди граничния служител, агентът трябва да има логично, добре тренирано и изглеждащо правдоподобно прикритие", казва документът. И дава пример как US агент бил подложен на допълнителни проверки на европейско летище, след като в багажа му били открити следи от експлозиви, но той се измъкнал, като обяснил на граничарите, че е преминал във Вашингтон обучение по борба с тероризма.

Освен виртуалната самоличност, която да потвърждава уж реалната, както и да не носят електронни устройства, които да ги компрометират, агентите се инструктират да не прехапват устни, да демонстрират желание да предоставят прекалено много информация, да не се потят и да не използват подозрителни фрази като "кълна се в Бога".

Другият документ, от 12 страници, с дата 2012 г., описва различните електронни гранични системи, които се използват в ЕС. Оказва се, че те не били приспособени за контраразузнавателни цели и поради тази причина представлявали "минимална заплаха за разкриване на US агенти". Възможно изключение била системата Вход/Изход (EES), предвидена да заработи догодина. Тя щяла да записва и съхранява информация колко пъти е влязъл в съюза гражданин на страна извън ЕС, както и от кой граничен пункт, включително такава за лица, за които не се изисква виза. Риск представлявало и ако Еврокомисията решила да събира биометрични данни за влизащи за пръв път в Шенген граждани. Шенгенската информационна система (SIS) пък въобще не била проблем за агентите. Оказва се, че вероятността да бъдат разкрити е почти никаква, ако пътуват с американски документи за самоличност, тъй като гражданите на САЩ могат да влизат навсякъде в ЕС без визи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай