Ципрас в атака срещу бунтарите от Сириза

Ципрас в атака срещу бунтарите от Сириза | StandartNews.com

Възможен е "развод" в партията, ЕЦБ пак наля пари на банките

Гръцкият премиер Алексис Ципрас атакува критиците му в собствената му партия Сириза преди ключовия вот снощи в парламента на втория пакет реформи, срещу които страната се надява да получи трети спасителен заем, предаде Би Би Си. Гръцката правителствена говорителка Олга Геровасили коментира от своя страна, че е възможен "развод" в редиците на партията поради инакомислещите в нея, несподелящи политиката на Ципрас. Във вторник вечер той заяви пред депутатите от партията му, че онези, които се противопоставят на трудно постигнатото споразумение с международните кредитори, се крият зад "сигурността на подписа му".

По думите му гръцкия народ възлага надеждите си на правителството да намери решение на дълговата криза. Финансовият министър Евклидис Цакалотос от своя страна заяви, че е изключително важно парламентът да гласува втория пакет с финансови и съдебни реформи, за да започнат в петък преговорите с кредиторите. Говорителката Олга Геровасили изтъкна, че ако за момента в Сириза има две тенденции, конфронтиращи се на правителствено ниво, тази практика не може да продължи, и че "при нужда, дори са възможни и извънредни избори".

При гласуването на първия пакет мерки 38 от депутатите от Сириза се обявиха против, но вотът мина с гласовете на проевропейската опозиция, което се очакваше да стане и снощи. Вестник "Етнос" коментира, че Ципрас държи своя "коз" за скъсване с "бунтарите" в Сириза и че той е решен да разчисти партийните редици и да отиде на конгрес през септември, който със сигурност щял да се състои преди извънредните избори. На фона на този сблъсък оставка от политическото ръководство на Сириза подаде Руди Риналди (ръководител на комунистическата организация в партията), който предупреди, че "Гърция навлиза в орбита на фалит".

Днес еврокомисарят Пиер Московиси съобщи, че преговорите по третата спасителна заемна програма за Гърция са започнали и изрази надежда, че парламентът в Атина ще одобри оставащите реформите. В същото време вчера ЕЦБ отпусна на гръцките банки още 900 млн спешна ликвидна помощ. Банките отвориха в понеделник, но капиталовият контрол, макар и разхлабен, бе запазен. Както преди седмица и вторият пакет мерки се очакваше да бъде гласуван на фона на улични протести. Синдикатът на държавните служители АДЕДИ обяви, че свиква митинг в центъра на гръцката столица, а за вечерта бе планирано шествие пред гръцкия парламент. Митинги в цяла Гърция се очакваха и по инициатива на комунистическия синдикат ПАМЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай