Ципрас: Гърция остава в еврозоната

Ципрас: Гърция остава в еврозоната | StandartNews.com

Трябва да сме параноици, за да излезем от нея, казва лидерът на СИРИЗА

Алексис Ципрас, лидерът на лявата радикална партия СИРИЗА, отхвърли възможността за излизане на Гърция от еврозоната.

"Трябва да сме параноици, за да предприемем такава стъпка", изтъкна той в интервю, цитирано от електронното издание greekreporter. "Дебатът в Европа се променя и СИРИЗА бе защитена", каза той и добави, че няма таен план "Б".
Ципрас смята, че планът на СИРИЗА за разсрочването на дълговете ще бъде приет от Европа. Той дори посочи, че германският канцлер Ангела Меркел ще използва решението на СИРИЗА като свой собствен успех. "Ние ще искаме реструктуриране на дълга, за да го изплатим", добави още политикът.

Относно предстоящите предсрочни парламентарни избори на 25 януари, Ципрас изтъкна, че партията цели мнозинство още на първия тур. "Дори не мисля за вариант с втори тур", подчерта той. Лидерът на партията подчерта, че хората ще гласуват за СИРИЗА не защото са променили политическите си виждания, а защото предпочитат достойнството.

Относно коалиционните партньори в случай на изборна победа Ципрас изтъкна, че партията ще се ръководи от собствената си програма, но намекна, че предпочита гръцката компартия за партньор. Той допусна и сътрудничеството с партията "Демократична левица" дори ако с нея не стигне до коалиционно споразумение.

Политик връща пари на държавата

Бившият министър на транспорта на Гърция в правителството на Костас Симитис - Тасос Манделис, обяви, че ще върне на държавата парите, които получи от черните каси на германската компания "Сименс". Това е първи случай, при който гръцки политик, съден за пране на пари и за взети комисиони, връща пари на държавата, пише в. "Та неа". Манделис и кумът му Атанасиос Цунгранис ще върнат 230 000 евро и ще получат по-леки присъди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай