Циклонът "Талия" наводни Хърватия

Циклонът "Талия" наводни Хърватия | StandartNews.com

Десетки къщи и пътища пострадаха от стихията и в Босна

Циклонът "Талия", който от няколко дни бушува на Балканите, предизвика бури със силен вятър и обилни валежи. Те причиниха нови наводнения в части от Босна и Херцеговина и Хърватия, прекъснаха електричеството в няколко града в Черна гора, съобщиха местните медии.

Хърватските вестници уточняват, че много градове в страната още от четвъртък са били връхлетени от силни бури. Най-много пострадали са градовете Шибеник и Задар. Метеоролозите предупредиха за нови бури в Риека, Истра, Кварнер и приморските градове в подножието на Велебит. В Далмация, в градовете Горски Котар и Лика, са регистрирани обилни валежи и вятър, достигащ скорост от 100 км/ч. В четвъртък през нощта Сплит беше връхлетян от силна буря с обилни валежи за втора поредна вечер. Те наводниха много улици, мазета и приземни етажи. Само за два часа пожарната служба получи над 300 сигнала на граждани за наводнени жилища.

Медиите в Сараево съобщават, че обилните валежи са предизвикали наводнения в няколко населени места в Босна. Най-тежко е състоянието в северозападната област. В Бихач и Цазин са наводнени десетки жилищни сгради и много пътни участъци, трафикът, по които беше прекъснат. Наводнения има и в община Нови град, където значително нарасна нивото на река Уна. Заради валежите местните власти прекратиха учебните занятия. Черногорският център за справяне с кризи пък съобщи, че буря е предизвикала пожар в регионалния трафопост в град Бар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай