Царнаеви взривили Бостън с играчка

ЦРУ вкарало големия брат в терористичен списък

Царнаеви взривили Бостън с играчка | StandartNews.com

Бостън. Бомбите, които убиха трима души при атентата в Бостън и раниха над 170, са били взривени с дистанционно за детска играчка. Това сочат показания на разследващите органи, дадени пред специализирана комисия на Конгреса на САЩ.

"Става въпрос за дистанционно за детска кола", разказва пред медиите Дъч Рупърсбергер, конгресмен демократ, член на комисията, след изслушването на представители на департамента по вътрешна сигурност на САЩ, ФБР и Националния център за борба с тероризма.

Идеята за бомбите в тенджери пък дошла от списанието на "Ал Каида" Inspire, което дава напътствия на кандидат-терористи как да извършват атаки. Според конгресмена статията, вдъхновила атентаторите, е била озаглавена "Как да си направим бомба в кухнята на мама". Рупърсбергер също така подчертава, че по-голямата част от експлозивите, използвани за направата на взривните устройства, идва от фойерверки, закупени от братята Царнаеви от магазин в Ню Хемпшир.

Междувременно стана ясно, че и ЦРУ е следяло убития по-голям брат Тамерлан Царнаев по подозрение в терористична дейност. Преди 18 месеца разузнавателната агенция включила Тамерлан в база данни с лица за наблюдение, в която се съдържат около 745 000 имена.

Вчера майката на двамата братя Зубейдат даде пресконференция от Дагестан, където живее, в която обвини Америка за трагичния край на децата й. "Бих предпочела никога да не съм живяла в Америка, защо отидох там? Мислех, че Америка ще ни защити, а Америка ми взе децата. Сигурна съм, че децата ми не са замесени в нищо", заявява тя, цитирана от ББС. Зубейдат Царнаева каза още, че не знае дали ще пътува до САЩ с бащата на децата си, тъй като е била обвинена в кражба миналата година и се страхува от арест.

Само дни след трагедията пък заядливи компютърни маниаци направиха игра, наречена "Бостънски маратон - терорът на улицата". В нея главният герой трябва да се измъкне от заложените бомби, които представляват тенджери под налягане. Ако играчът изгуби, се появява човек на инвалидна количка и надпис: "Разбит си, ще имаш късмет следващия път". При победа се появява друго послание: "Поздравления! Оцеля в Бостънския маратон".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай