Царе, папи, патриарси... се молят заедно

Папа Франциск и водачи на други християнски църкви участваха в молитва

Царе, папи, патриарси... се молят заедно | StandartNews.com

Римският папа Франциск участва днес по обед в икуменическа молитва, за да помоли за "милост към човечеството, поставено на тежко изпитание от епидемията от коронавируса". По време на нея папата отправи призив към всички християни, предаде "Франс прес".

"Днес ние, всички християни по света, си даваме среща, за да кажем заедно "Отче наш", молитвата, на която Исус ни научи", каза светият отец по видеовръзка от библиотеката на апостолическия дворец във Ватикана.

"В този момент искаме да помолим за милост към човечеството, поставено на тежко изпитание от пандемията от коронавирус", каза Франциск.

"Правим го заедно, християните от всички църкви и общности, от всички възрасти, езици и народи. Молим се за болните и техните семейства, за медицинските работници и тези, на които те помагат, за властите, за силите на реда и за доброволците, за пасторите на нашите общности", добави папата.

След това той изрече молитвата "Отче наш", която е обща за всички християни.

Епархиите по целия свят се мобилизираха да отправят покана за участие в молитвата, а някои църкви тази сутрин биеха камбаните, за да призоват за молитвено участие.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, който е начело на Англиканската църква, се присъедини към папската икуменическа молитва чрез акаунта си в "Туитър".

Константинополската патриаршия и организациите на евангелистките църкви също откликнаха на поканата да участват в молитвата.

Папата ще ръководи също молебен и в петък вечерта на площада пред базиликата "Св. Петър", където няма да има вярващи. След това ще бъде отправена благословията "Урби ет орби" ("Към града и към света").

Всяка сутрин папата говори за пандемията, преди да отслужи традиционната меса, която сега се излъчва пряко от малкия параклис в резиденцията му във Ватикана.

Вестникът на Ватикана "Осерваторe романо", наричан шеговито от папата "партийния вестник", днес спря да излиза в хартиен вариант за трети път в 160-годишната си история заради епидемията от коронарирус, предаде "Ройтерс".

Вестникът, основан през 1861 г., ще продължи да излиза онлайн и повечето служители, включително 20-те журналисти, ще работят от вкъщи, съобщи главният редактор Андреа Монда.

Днешното вечерно издание ще е последното засега. Вестникът се печата в тираж от 5000 екземпляра, но влиянието му е много по-голямо, тъй като отразява възгледите на Ватикана по международни и църковни въпроси. "Осерваторе романо" се чете от много посланици.

Само 10 броя от изданието ще продължат да излизат и на хартия. Те ще са за папата, за предшественика му папа Бенедикт и за няколко висши представители на Ватикана. Няколко от тези 10 броя ще са за папския архив.

Преди година папата каза пред журналисти, че чете само два вестника - "Осерваторе романо" и римският "Месаджеро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай