Трюдо прави нещо невиждано от 50 г., за да се разправи с протестите

Прфемиерът на Канада задейства Закона за извънредните ситуации

Трюдо прави нещо невиждано от 50 г., за да се разправи с протестите | StandartNews.com

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо ще уведоми провинциалните премиери, че има намерение да задейства специални мерки, които да дадат на федералното правителство извънредни правомощия за справяне с протестите, блокирали някои гранични пунктове със САЩ и парализирали части на канадската столица Отава, предаде Ройтерс.

Трюдо планира да задейства Закона за извънредните ситуации, който позволява на федералното правителство да разреши прилагането на специални временни мерки за обезпечаване на сигурността при национални извънредни ситуации в Канада.

Тези разпоредби са били използвани само веднъж в мирно време - от бившия министър-председател Пиер Трюдо, бащата на Джъстин Трюдо, по време на т.нар. "Октомврийска криза" през 1970 г.

Те са били задействани и два пъти през двете световни войни, но тогава са били част от Закона за военните мерки.Провинция Онтарио заяви, че тази седмица ще премахне свързаните с коронавируса ограничения върху капацитета на ресторантите, баровете, казината и други обекти, а от 1 март възнамерява да отмени изискванията за удостоверяване на ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай