Трус в Молдова! Падна правителството

Това се случи след поредица от кризи

Трус в Молдова! Падна правителството | StandartNews.com

Молдовският премиер Наталия Гаврилица обяви днес, че правителството ѝ подава оставка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тази оставка е следствие на поредицата от кризи, обхванали малката държава, откакто миналата година започна руската инвазия в съседна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Гаврилица каза на пресконференция, че "е дошло време да обяви своята оставка" и добави, че никой не е очаквал правителството ѝ, съставено през лятото на 2021 г., "да успее да се справи с толкова много кризи, предизвикани от руската агресия в Украйна".

Управлението на Гаврилица беше белязано от дълга поредица от проблеми. Те включваха остра енергийна криза, галопираща инфлация и няколко тревожни инцидента, като навлизане във въздушното пространство на Молдова на руски ракети, изстреляни срещу Украйна.

Новото правителство ще бъде номинирано от президента Мая Санду, но е необходимо да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова, посочва АП.

Междувременно прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков заяви, че знае какво е имал предвид президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщил за предполагаемо разкрит "руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова". 

"За това трябва да потърсите господин Зеленски. Ние не знаем за какво става дума", каза той, запитан дали има такъв план или става дума за дезинформация, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай