Тръмп ужасен от записа с убийството на Кашоги

Трупът е бил разчленен и изнесен в багаж, твърди турски манастир

Тръмп ужасен от записа с убийството на Кашоги | StandartNews.com

Записът от убийството на саудитския жирналист Джамал Кашоги е толкова потресаващ, че Доналд Тръмп няма сили за го изслуша, предаде Франс прес.

"Имаме записа, не искам да го слушам (. . .) защото това е запис на страдание", заяви Тръмп по телевизия Фокс нюз. "Бях запознат изцяло (със записа). Знам точно какво е станало (. . .) било е много жестоко, много перверзно и ужасно", допълни той.

Убийците на саудитския журналист Джамал Кашоги може да са изнесли разчлененото му тяло от Турция в багажа си, е казал министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, съобщава Ройтерс, като цитира СиЕнЕн-Тюрк. Акар е направил това изказване в рамките на международна конференция в канадския град Халифакс, предаде БТА.

"Една от възможностите е, че те са напуснали страната три до четири часа след извършването на убийството. Те може да са изнесли разчленения труп на Кашоги в багаж, като не са срещнали проблеми заради дипломатическия си имунитет", е казал Хулуси Акар.

Турция твърди, че в убийството е участвала група от 15 души, включително двучленен екип за "почистване", и че тялото на Кашоги е било разчленено. Турски представители призоваха още за разследване дали тялото е било разтворено в киселина.

Саудитският заместник главен прокурор Шаалан аш Шаалан каза в четвъртък, че тялото на Кашоги е било разчленено, изнесено от сградата на саудитското консулство и предадено на неидентифициран "местен сътрудник".

Повече от месец след убийството Турция се опитва да поддържа натиска върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, като оповести серия от доказателства, които опровергават първоначалното отричане от страна на Рияд.

В събота президентът на САЩ Доналд Тръмп определи оценката на ЦРУ, която обвинява за убийството принц Мохамед, като "много преждевременна" и заяви, че ще получи пълен доклад по случая във вторник.

В четвъртък Шаалан съобщи, че саудитският главен прокурор е поискал смъртна присъда за пет лица, обвинени в нареждане и извършване на убийството. Общо обвинения са повдигнати на 11 от 21 заподозрени. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обаче каза, че не е удовлетворен от действията на саудитската прокуратура, като поиска от Рияд да разкрие местонахождението на останките на Кашоги и призова заподозрените да бъдат съдени в Турция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай