Тръмп тормозил службите за сигурност. Целта - машинното гласуване

Тръмп наредил на бившия си адвокат Руди Джулиани да натиска министерството на вътрешната сигурност

Тръмп тормозил службите за сигурност. Целта - машинното гласуване | StandartNews.com

Веднага след като загуби президентските избори през 2020 г. бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп е участвал пряко в опити да се използват агенции за национална сигурност, за да се поеме контрола над машини за гласуване, твърдят американски медии, цитирани от Ройтерс.

"Ню Йорк таймс" се позовава на трима запознати със случая лица, според които Тръмп е наредил на бившия си адвокат Руди Джулиани да се обади в министерството на вътрешната сигурност и да определи дали то може да поеме законно контрола над машини за гласуване в ключови щати.

Тези опити са били направени на фона на два опита за поемане на контрол над машините, за които вече беше съобщено: външни съветници на Тръмп са оказали натиск на министерството на отбраната да ги конфискува, а самият експрезидент попитал министъра на правосъдието Бил Бар дали неговото министерство може да поеме контрола. Бар незабавно отхвърлил предложението, уточнява вестникът.

Съветници на Тръмп са изготвили втора версия на указ, нареждащ на министерството на вътрешната сигурност да поеме контрол над свързана с гласуването техника, съобщават в. "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен. Първата версия, за която беше съобщено преди месец, инструктирала министерството на отбраната да поеме контрола над машините.

"Ню Йорк таймс" описва и пряк опит на Тръмп да подкрепи тези усилия, като посочва хора, които са получили информация от замесени или са имали информация от първа ръка.

Машините за гласуване и други свързани с изборите в САЩ въпроси са под контрола на щатските и местни власти. Федералното участие в изборите обикновено минава през министерството на правосъдието, по въпроси като граждански права или насилие, или Федералната избирателна комисия, налагаща правилата за финансиране на предизборни кампании, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай