Сряда,

Тръмп с пламенна реч за US-героите

От: СТАНДАРТ -
145
Тръмп с пламенна реч за US-героите
A
A
A
  • Поддръжници на новия крайно ляв фашизъм в САЩ искат да унищожат историята на страната, каза президентът в Деня на независимостта

Пламенна реч по случай Деня на независимостта произнесе американският президент Доналд Тръмп пред 7 500 души в подножието на прочутия монумент с образите на четирима американски президенти, изваян в скалите на Маунт Ръшмор, щата Южна Дакота. Тръмп предупреди, че антирасистките протести се опитват да изтрият историята на страната и заплашват устоитe на американската политическа система. Мястото е знаково за американците. Монументът е изграден върху земя, свещена за сиуксите. Двама от изобразените президенти са били робовладелци - Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън. Събитието се проведе на фона на антирасистки протести и сваляне на статуи на робовладелци и генерали от Конфедерацията.

Говорейки за оскверняването на паметниците на видни исторически личности, Тръмп каза, че "поддръжници на новия крайно ляв фашизъм" в САЩ искат да унищожат историята на страната и да "низвергнат американската революция". Според него онези, които се опитват да събарят паметници, са вандали, "стремящи се да разрушат връзките на любов и вярност", които американците изпитват към страната си и един към друг. "Тяхната цел не е по-добра Америка. Тяхната цел е да разрушат Америка", подчерта Тръмп. Той нарече тези изстъпления проява на нов тоталитаризъм.

"Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция", подчерта Тръмп и заяви, че вандалите трябва "да бъдат спрени максимално бързо".

"Радикалната идеология, която атакува нашата страна, си пробива път под знамето на социална справедливост", предупреди президентът и призова американците "да защитят и запазят своята история, наследство и велики герои”.

Доналд Тръмп проведе предизборното събитие въпреки опасенията от разпространение на коронавируса, горски пожари заради фойерверките и протести на коренните американци. За присъстващите имаше маски, но малцина се възползваха.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички