Тръмп с нова лондонска изненада - не е в двореца

Външният министър се опитва да потуши скандала между президента и кмета на Лондон

Тръмп с нова лондонска  изненада - не е в двореца | StandartNews.com

Втора изненада поднесе на лондончани президентът Тръмп още с пристигането си на официалното посещение във Великобритания. Стана ясно, че заедно с първата дама няма да отседнат в Бъкингамския дворец заради продължаващите ремонти там, а в резиденцията на американския посланик. Така това е първият президент от 20 години, който счупва традицията. Досега Джордж Буш и Барак Обама винаги отсядаха в двореца на кралицата, която за 66-годишното си управление се е срещала с 10 американски президенти.

Първи лондонски коментар направи американският президент още преди да кацне на Острова. Той нарече в социалните мрежи кмета на Лондон Садик Хан „пълен загубеняк”. Двамата от години влизат в словесен спор, но повод за избухването на президента бе статия  на Хан  в Observer, в която той обвини Тръмп, че използва език, подобен на фашистите през 20-ти век. Изказването на Хан се приема по-скоро като предизборно, защото съвпада с кампанията му за нов мандат като градоначалник. Той разчита, че Тръмп все още не е особено популярен сред лондончани и това ще вдигне собствения му рейтинг.

Според Тръмп, цитиран от news.bg, които правят онлайн репортаж за събитието, Хан му напомнял на „нашия много глупав и некомпетентен кмет на Ню Йорк ”. Американският лидер смята, че Хан трябва да се съсредоточи върху престъпленията, а не върху него, .

Тръмп и Мелания кацнаха в Лондон и бяха посрещнати от външния министър на Великобритания Джереми Хънт на летище „Станстед”. Оттам с хеликоптер американският лидер и съпругата му бяха  откарани до резиденцията на посланика на САЩ в Централен Лондон.

Веднага след посрещането на Тръмп, Хънт коментира пред Би Би Си, че не може да разкрие какво му е казал Тръмп на летището, но отбеляза, че коментарите на американския лидер са „последователни” по адрес на кмета Садик Хан. Впоследствие, в интервю за „Скай нюз”, Хънт добави, че изказванията му по адрес на Тръмп са неуместни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай