Тръмп подписва търговски мир с Китай на 15 януари

Тръмп посочи, че по-късно ще отиде в Пекин за началото на преговори за по-нататък

Тръмп подписва търговски мир с Китай на 15 януари | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще подпише първата фаза от търговското споразумение с Китай на 15 януари в Белия дом, предаде Ройтерс.

Тръмп посочи, че по-късно ще отиде в Пекин за началото на преговори по втората фаза от споразумението.

За първи път една от страните по спора обявява конкретна дата за подписване на споразумението.

САЩ и Китай декларираха в средата на декември, че след дълга битка и спорове са се споразумели за първо търговско споразумение. Точното съдържание на частичното споразумение все още не е публикувано.

 Според САЩ Китай ще се ангажира да увеличи вноса от САЩ с 200 млрд. долара за две години. От тази сума се очаква поне 40 млрд. долара годишно в полза на американските фермери - важна група за Тръмп с оглед на изборите през ноември. Трябва да има и споразумения по темите за интелектуалната собственост, трансфера на технологии и обменните курсове.

Тръмп вече обяви още през октомври частичното споразумение в търговския конфликт с Китай, който продължаваше около година и половина. Очакваното подписване през ноември не се осъществи.

Сделката, според експертите, е по-скоро примирие, отколкото разрешаване на търговския конфликт между двете най-големи икономики в света. Вече не се налагат нови вносни мита, но голяма част от наказателните мита, наложени от 2018 г., ще продължат да се налагат. Наблюдатели смятат, че ще бъде много трудно да се сключи второ споразумение предвид сложните проблеми, които все още са нерешени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай