Тръмп отличи посмъртно Елвис Пресли

За първи път от идването си на власт Тръмп връчва президентския Медал на свободата

Тръмп отличи посмъртно Елвис Пресли | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп връчи Медала на свободата посмъртно на няколко знаменитости, сред които и на Краля на рокендрола – Елвис Пресли.

Гласът на Елвис  отекна в залите на Белия дом по време на церемонията, когато беше пуснато парчето How Great Thou Art.

 

Снимка: EPA

 

Тръмп разказа спомени от концерт на Елвис, на който присъствал преди няколко десетилетия. "Феновете крещяха, те бяха напълно полудели", разказа Тръмп. Елвис Пресли почина в имението си в Мемфис в щата Тексас на 16 август 1977 г.

Президентският Медал на свободата е най-високото отличие на САЩ за граждански заслуги. Отличието се присъжда на творци, учени, спортисти, филантропи за техния принос към културата или мира.

Посмъртно снощи Тръмп го присъди и на легендата на бейзбола Бейб Рут и на бившия съдия от Върховния съд Антонин Скалия.

 

Снимка: EPA

 

На церемонията снощи медал получи и Мириам Аделсън, съпруга на казино магната и голям донор на републиканците Шелдън Аделсън, който е близък до израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мириам е лекар и е един от съоснователите на фонд за медицински изследвания, свързани с опасни за живота заболявания.

Снимка: EPA

Медал получиха и сенаторът републиканец Орин Хеч, бившият професионален играч по американски футбол, юрист и основател на фонд, отпускащ студентски стипендии Алън Пейдж и бившият играч на американски футбол, ветеран от Виетнамската война и основател на фонд, подпомагащ децата на ветерани Роджър Стаубах.

Снимка: EPA

За първи път от идването си на власт Тръмп връчва президентския Медал на свободата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай