Трима синове на лидера на Хамас бяха убити

Израел засега мълчи

Трима синове на лидера на Хамас бяха убити | StandartNews.com

Трима синове на лидера на Хамас Исмаил Хания бяха убити при израелска бомбардировка в лагера Шати в град Газа, съобщава Ал Джазира.

В съобщението се казва, че няколко от децата им, внуците на Хания, също са били убити при удара.

Израелските военни не са коментирали съобщението

Днес мюсюлманите по света празнуват края на свещения месец Рамазан и много семейства се събират заедно за празничните дни - Рамазан Байрам или Ейд ал-Фитр.

Хания каза пред Ал Джазира, че децата му са били на гости при роднини за Байрама в бежанския лагер Шати в северната част на Газа, когато са били нападнати.

Шефът на Хамас осъди това, което той описа като бруталност на Израел, но подчерта, че палестинските лидери няма да отстъпят, ако семействата и домовете им бъдат нападнати.

"Няма съмнение, че този престъпен враг е воден от духа на отмъщение и духа на убийства и кръвопролития и не спазва никакви стандарти или закони", каза Хания, добавяйки, че 60 членове на семейството му са били убити от началото на войната.

Назначен на най-високия пост в екстремистката групировка през 2017 г., Хания се мести между Турция и столицата на Катар Доха, избягвайки наложените от Израел ограничения за пътуване в блокираната ивица Газа, и действа като преговарящ в последните срещи за прекратяване на огъня или общува с основния съюзник на "Хамас" - Иран.

Израел смята цялото ръководство на "Хамас" за терористи и обвинява Хания и други лидери, че продължават да "дърпат конците на терористичната организация".

Не е ясно обаче доколко Хания е знаел предварително за атаката срещу Израел на 7 октомври от базираните в Газа екстремисти. Планът за атака, изготвен от военния съвет на "Хамас" в анклава, беше пазен толкова строго в тайна, че някои служители на групировката в чужбина изглеждаха шокирани от момента и мащаба му.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай