Три държави в конспирация срещу Кейт

Риши Сунак осъди онлайн троловете

Три държави в конспирация срещу Кейт | StandartNews.com

Русия, Китай и Иран подхранват дивите конспиративни теории за принцесата на Уелс. Тези опасения изразиха депутати от Обединеното кралство, които предупредиха, че чужди държави може да се възползват от онлайн лудостта като част от усилията за дестабилизиране на страната.

В петък принцесата обяви, че се подлага на превантивна химиотерапия за рак, а Риши Сунак осъди онлайн троловете, които я нападнаха през последните седмици, предаде vesti.bg.

Въпреки това странните твърдения продължават да се разпространяват, като се предполага, че злонамерени тролове помагат за разпространението им в социалните медии.

The Telegraph цитира източник от Уайтхол, който казва: "Част от начина на действие на враждебните държави е да дестабилизират нещата - независимо дали това е подкопаване на легитимността на нашите избори или други институции".

Правителствени източници се разграничиха от тези спекулации, като подчертаха, че няма убедителни доказателства, че това се случва.

Министърът на енергетиката Андрю Боуи отказа да потвърди или отрече твърденията в поредица от интервюта тази сутрин. 

Но депутат, който има силни връзки с разузнаването, заявява пред MailOnline: "Точно това правят те..."

"Не е задължително да си измислят нещата, има достатъчно луди хора, които да правят тези неща. Това, което те правят, е да ги подсилват", допълва депутатът. 

Високопоставен депутат от торите заяви, че подобно поведение е "достойно за презрение". "Но това е тяхната цел - да разделят и манипулират". 

Тролове дори редактираха с помощта на изкуствен интелект емоционалното послание на Кейт с лицата на принцеса Даяна или херцогинята на Съсекс, за да докажат колко лесно може да се създаде дълбока фалшификация. 

Принцът на Уелс също стана мишена на троловете, които го питаха защо не е седял до съпругата си, докато тя е снимала видеото.

Запитан за твърденията, че Русия, Китай и Иран подхранват конспиративни теории за Кейт в интернет, Андрю Боуи каза:

"Не мога да коментирам спекулациите във вестниците по този въпрос. Очевидно е, че не знам подробности".

"Това, което ще кажа, е, че очевидно мислите и молитвите на всички са с Нейно кралско височество", допълва Боуи.

Запитан за мнението му относно теориите за конспирацията на Кейт в по-широк план, Боуи коментира: "Това са глупости. Хората се занимават с конспиративни теории онлайн. Виждате го по отношение на различни публични личности".

Боб Сийли, член на комисията по външни работи от торите, заяви пред MailOnline:

"Това е още едно доказателство, в допълнение към всички доказателства за богатство, които имаме, че се нуждаем от твърд и последователен подход към Китай".

"Кога ще научим, че китайските комунистически лидери се стремят да доминират над Запада, а не да живеят в хармония с него?", допълва той. 

"Свободата навсякъде е заплаха за диктаторите навсякъде", казва Сийли. 

То идва в момент, когато Даунинг стрийт е готова официално да обвини Китай за кибератаката срещу избирателната комисия през 2021 г.

Вицепремиерът Оливър Даудън заяви пред депутатите, че суперсилата стои зад атаката, при която хакери получиха достъп до личните данни на 40 милиона британски избиратели.

Кристофър Бузи - запален поддръжник на Хари и Меган - се обърна към своите 350 000 последователи в X.

Изпълнителният директор на технологичната компания странно заяви, че диагнозата на Кейт означава, че последните снимки са фалшиви, и обвини двореца в пропаганда в стил "Северна Корея".

"Съжалявам, че Кейт има рак, надявам се да се възстанови напълно. Но също така е ясно, че и трите ѝ по-ранни снимки са били фалшиви и дворецът се е опитал да ги прикрие", написа той.

Бузи, който се появи в шоуто на Съсекс в Netflix, очевидно имаше предвид снимката на Кейт от Деня на майката, видеото, на което тя пазарува в Уиндзор, и изображението, на което я возят в кола.

48-годишният мъж добави: "Дворецът излъга, а британската преса с удоволствие им помогна да излъжат. Безбройните заглавия "теория на конспирацията", макар да знаеха, че много от казаното е вярно. Това наистина е някаква пропаганда от типа на севернокорейската".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай